lördag 31 januari 2009

Medelhavet

Man behöver verkligen Medelhavet och tanken på det och dess mattraditioner nu i skiftet mellan januari och februari. Och givetvis behöver man också rejält med rödvin och lämpliga tilltugg. Tapas och sånt kan man variera och fantisera ihop i oändlighet, ikväll gjorde vi såhär:

(Läs gärna Niklas Wahllöfs tv-krönika om "Solens mat" för allmän medelhavsinspiration)

Chorizo- och svampspett:

Enklare än såhär blir det knappast: Skär chorizo eller annan liknande kryddig korv i lagom stora bitar. Gör likadant med med färska champinjoner och om man vill också med till exempel paprika. Lägg i allt i en het stekpanna och stek och blanda runt tills allt fått fin färg och champinjonerna blivit lite mjuka. Trä upp allting på grillspett och ät medan det är hyfsat varmt.

Bruschetta med tomat:

1. Ställ ugnen på 200 grader.

2. Häll några matskedar olivolja på ett fat. Pressa i en eller två vitlöksklyftor, strö över flingsalt, peppara med lite svartpeppar och blanda runt lite.

3. Skär lantbröd eller något annat gott vitt bröd i skivor (och dela upp det i mindre bitar om det känns trevligare). Vänd brödet i vitlöksoljan, lägg på en plåt och rosta i ugnen i ungefär tio minuter men håll koll så att bördet inte bränns.

4. Skär tomatskivor och lägg på Bruschettan, strö över persilja och salta lite extra innan servering.

Vi åt fetaost och svarta oliver också. Man kan köpa en finfin kombinationen av dessa i god olja i tråg på Coop eller ICA.

måndag 26 januari 2009

Husets chokladtårta

Mamma mailade ett recept på en trevlig fransk chokladtårta (som för övrigt inte har någonting med bilden att göra). Enligt henne lär jag en gång beskrivit denna som "den där tårtan som inte är riktigt bakad" och det hade jag antagligen rätt i. Receptet kommer från Alsters herrgård (Gustaf Frödings minnesgård utanför Karlstad) och var publicerat i en tidning någon gång i början av 90-talet:

Husets chokladtårta
ca 12 bitar
200 gr mörk blockchoklad
200 gr smör eller margarin
4 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
till formen: smör eller margarin

Smält blockchokladen och matfettet. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjöl, bakpulver samt choklad och matfett.

Häll smeten i en smord form,helst med löstagbar kant.

Grädda kakan i exakt 12 minuter i 225 graders ugnsvärme. Låt den vila till nästa dag. Stjälp upp tårtan som ska vara krämig inuti och servera med exotiska frukter (kan uteslutas) och vispad grädde. Extra gott blir det med en glasyr ovanpå. Den räddar dessutom utseendet på tårtan om man klantat till det vid uppstjälpningen.

Glasyr:
150 gr blockchoklad
1 dl grädde
25 gr smör eller margarin.

Detta kokas ihop lite (bränns lätt vid så se upp!). Låt den svalna innan den bres över kakan annars sjunker den ner i den.

Det finns ett villkor med den här tårtan, den gäst som ber om "mer kladdkaka" eller "vill ha receptet på den där goa kladdkakan" bör frysas ut under evärderlig tid.

Hälsningar Mamma

Lagom lyxig müsli

Jag har ett allt för stort intresse för flingor vilket brukar uttrycka sig i en större mängd förpackningar i skåpen. Men flingorna jag gillar är ofta både för onyttiga och för dyra. Det här receptet är ett schysst alternativ som går åt lite för snabbt när man väl gör det, så idag gjorde jag dubbla omgångar och det känns åtminstonde både billigare och nyttigare än andra flingor. Vet inte hur det står till med den saken men man vet iaf vad man har. Det är dessutom en perfekt hylltömmare om man skapa plats plus att det är en helt ok matpresent. Nästan bara fördelar, förutom diskningen av långpannan efteråt men det löser sig om det får stå en stund.

Just det här receptet är från Anna och Fanny Bergenströms bok "Kärlek, oliver och timjan", men jag har sett liknande recept på andra ställen och man får väl tycka att det är ett recept med utbytbara ingredienser, idag hade jag dinkelgryn och torkade bananer i.


Till 400 g müsli:
5 dl havregryn
5 dl rågflingor
100 g mandel eller valnötter
2 dl solrosfrön
1 dl kokosflingor
(1 dl hela linfrön)
1 dl råsocker
2 dl vatten
5 msk neutral matolja (inte olivolja)
2 - 3 dl mjuka russin

Hacka mandel eller valnötter grovt. Lägg hacket i en rymlig bunke tillsammans med rågflingor, havregryn, solroskärnor, kokosflingor samt ev linfrö. Vänta med russinen tills efter ugnen. Rör runt. Vänd ned råsockret och rör om igen.

Värm ugnen till 200 grader. Blanda vatten och olja och stänk det över blandingen i bunken. Krama lite lätt med handen så att fukten tränger in. Bred sedan in ut det hela i en lätt smord stor långpanna.

Sätt in långpannan i ugnens mittläge i 20 - 30 minuter. Passa müslin noga under tiden. Ta ut långpannan minst tre gånger och rör om så att müslin blir jämt rostad. Låt det kallna på, blanda ned russinen och lägg müslin i en tät rymlig burk.

Jag tycker att receptet är lite väl kladdigt och diskkrävande att göra som i anvisningen. Jag brukar blanda direkt i långpannan och hälla på vatten och olja typ samtidigt, sen är det bara att röra om så allt blir kladdigt, jag har inte märkt någon större skillnad i resultat. Idag tror att jag idag fick till en hyfsat ekologisk müsli till och med. Ekologiska havregryn, dinkelgryn, russin, linfrön, solrosfrön och till stor del ekologiskt råsocker. Inte så illa.

söndag 25 januari 2009

Tortano

Det är egentligen Bo Hagströms (och programmet Solens mat) fel, det här att jag snöat in mer än någonsin på italiensk mat och bakning. Antagligen är det just kombinationen av dessa som lockar och det är väl ingen slump att jag garanterat skulle nämna pizza som en av mina många favoriträtter. Tortano känns också misstänkt närbesläktad med det tidigare receptet på pizzapaj men det är lika fullt ett perfekt och matigt mellanmålsbröd. Jag ska ta med lite av det till jobbet imorgon och fick man dricka vin där skulle jag garanterat göra det.

Receptet är huvudsakligen från Leila Lindholms bok "A piece of cake".

Till en tortanokrans:
15 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2 1/2 dl durumvetemjöl
4 dl vetemjök special

Fyllning:
200 g mozzarellaost, skivad
200 g prosciutto, strimlad
1 näve kärnfria oliver
1/2 kruka färsk basilika
(ev. soltorkade tomater, strimalde)

1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, flingsalt och honung.
2. Blanda de två mjölsorterna. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
3. Tryck ut degen till en rektangel cirka 1 cm tjock.
4. Lägg fyllningen någorlunda i mitten av degen
5. Pensla ytterkanterna av degen och rulla ihop den till en rulle. Forma till en krans.
6. Sätt ugnen på 250 grader
7. Lägg kransens på en plåt, mjöla brödet och jäs under bakduk ca 30 minuter.
8. Sänk värmen i ugnen till 200 grader, ställ in brödet i mitten av ugnen och grädda 20-25 minuter och låt det sedan svalna på galler.

Pizzapaj


Den här lyckade korsbefruktningen mellan pizza och paj heter egentligen schiacciata siciliana men min italienska är på tok för ringrostig för att jag ska kunna göra uttalet rättvisa. Hur som helst, fyllningen kan (och ska) man givetvis variera och laborera med friskt men det här är ett ganska italienskt grundrecept, stulen ur en helt okej bok av Clare Furguson. Det tar lite tid (drygt 2 timmar) att laga pizzapajen så se till att ha tid och tålamod!

Under jäsningen rekommenderar jag bandy-VM-final och under tillagningen David Sandströms gamla skiva "Om det inte händer nåt innan i morgon kommer jag", den säljs inte längre men finns på spotify.

Till 4-6 personer

Deg:
8,5 dl vetemjöl special
2 msk socker
1 1/2 tsk salt
1 tsk torrjäst
3 dl ljummet vatten
1 ägg
2 msk olivolja

Fyllning:
150 g mozzarella, skivad
50 g sardeller
4 skivor prosciutto eller annan italiensk skinka
2 rödlökar i tunna skivor (blancherade och avrunna)
8 soltorkade tomater, hackade
16 gröna eller svarta oliver
1 tsk smulad torkad chili
1 msk olivolja
2 tsk svartpeppar
1 tsk torkad oregano

Tillvägagångssätt:

1. Blanda mjöl, socker, salt och jäst. Om man vill kan man göra det i en matberedare så blir det riktigt gjort.

2. Blanda och vispa ihop vatten, ägg och olja. Häll ner det i mjölblandningen under omrörning. Var beredd på att degen snart formas till en rätt så kladdig klump. Häll ut degen på ett rejält mjölat bakbord och knåda en stund tills degen är fin och smidig.

3. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. Ta sedan upp den och dela den i två delar. Kavla, platta och dra tills varje del är någorlunda runt och ca. 30 cm i diameter.

4. Sträck ut den en delen något mer och lägg den på en bakplåt. Strö över ost, sardeller, prosciutto, lök, tomater, oliver och chili. Droppa lite vatten över anrättningen, speciellt i kanterna.

5. Lägg på den andra degplattan och nagga med hjälp av en gaffel ihop kanterna på över- och underdel. Droppa mer vatten ovanpå degen. Ringla olja över och strö över salt, peppar och oregano. Ställ degen att jäsa ännu en timma tills degen har nästan dubbel storlek.

6. Grädda i 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 225 grader och grädda ytterligare 25-30 minuter tills pajpizzan är frasig och fin i färgen.

7. Ät den i tårtbitar eller fyrkanter, gärna hyfsat varm.

lördag 24 januari 2009

Klassikern bland klassiker

Idag mosade jag vår inlagda fetaost och blandade det med creme fraiche och lite vitpepper, sen kletade jag på det på två laxbitar. A du vet ju hur det gick till när vi gjorde den inlagda fetaosten och idag passade den enorma mängden kryddor riktigt bra i arrangemanget! :) Sen in i ugnen och så blev det pressad potatis och sallad med rejält med svarta oliver i.

Jag har lite noja över vad jag ska skriva här, inte negativ noja men jag går och funderar lite på vad jag vill skriva om och det är bara bakning som dyker i upp mitt huvud hela tiden. Men det är inget fel med bakning, så det får väl bli det då.

Idag skulle vi testa vårt madieravin och då behöver man ju något att testa till. Chokladabstinensen har varit på en oroväckande hög nivå så det får bli det som det alltid blir: en kladdkaka. Sen jag köpte Leilas bok är det hennes sega kladdkaka som blivit den sista i raden av favoritkladdkakor. Den är så grymt och vrålreser sig i formen för att sedan braka ihop. Med kokos i kanten blir det nice, för att inte tala om de små 70 % chokladbitarna man trycker dit.

50 g smör
1/2 dl matolja
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk schysst kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
50 g mörk kvalittetschoklad 70 %
Smör och bröd till formen, jag gillar kokos :) bröa ända upp till kanten så inte kakan fastar när den reser sig.

Leila har en annan ordning men jag gillar den här bättre, då hamnar ingredienserna i fel ordning men det får ni helt enkelt lösa ut...

1. Blanda ihop de torra ingredienserna, alltså vetemjöl, kakao, bakpulver, vanlijsocker och salt.
2. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
3. Sätt på ugnen på 150 grader
4. Smält smöret och tillsätt matolja
5. Vispa ägg, störsocker och farinsocker ljust och pösigt
6. Rör ned smöret och matoljan i smeten och vänd ned blandingen med det torra
7. Fyll smeten i formen och stick i brutna chokladbitar.
8. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Prova med sticka, den ska vara lite kladdig!


måndag 19 januari 2009

Leilas foccacia

Foccacia är en lite mer avancerad macka kan man säga. Den går att variera på en massa sätt och och givetvis ska man dricka ett rejält glas rödvin till. Ju mer fyllning, desto matigare foccacia. Och snåla inte med olivoljan. Den är själva grejen nästan. Receptet nedan kommer ursprungligen från Leila Lindholms bakbok. Det blev ingen bra bild på dom färdiga bröden igår så ni får nöja er med en bild lika stulen som receptet.

Grundrecept:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
3 msk honung
1 msk flingsalt
0,5 dl olivolja
7-8 dl vetemjöl

Olivolja och flingsalt till plåten och på bröden innan gräddning.

Fyllning: Sånt som är gott och som blir gott i ugn typ skinka, plommontomater, oliver, fetaost, rödlök.

Gör såhär:
1. Vispa ut jästen med vatten, honung, olivolja och salt i en bunke.
2. Blanda i mjöl tills degen blivit fin.
3. Låt jäsa under bakduk 35 minuter.
4. Dela upp degen i två, fyra eller åtta delar beroende på hur stora bröd man vill göra. Gör man åtta stycken blir dom som något större vanliga mackor. Forma delarna till runda, platta bröd, ca. två centimeter.
5. Lägg bröden på en plåt preparerad med olivolja och flingsalt och låt jäsa 30 minuter.
6. Sätt fingrarna i bröden så att det blir en massa hål och stoppa ner fyllningen.
7. Grädda i mitten av ugnen i 220 grader i tio minuter tills bröden fått fin färg.

Solrosfröbröd

Dagens middag ska snabbt glömmas av, jag tänker på de här istället. De har fått hedersplatsen på bloggen och du kan beskåda dem här till höger. Örtsaltet blandat med ägg som man penslar dem med är som guld att styka över och jag skulle kalla dem för mycket lättbakade. Jag har testat att baka en del bröd med gryn i, det blir en väldigt saftig och matig effekt. En annan gång kommer receptet på ett grymt "brytbörd med parmesanost", det bygger på grynblanding och är både snyggt och gott!

De här bullarna kommer ur boken "Rosendals trädgårdscafé" av främst Monica Ahlberg. Hittade den i normalt format på åhléns minibokrea i höstas, ett kap som väcker idéer och har lite av varje.

A: våra caféplaner bör definitivt inkludera dessa! :)

Solrosfröbröd, ca 20 st.

7 dl vatten
50 g jäst
3 dl solrosfrökärnor
6 dl havregryn
2 tsk örtsalt
ca 1 1/2 l vetemjöl

till pensling: 1 ägg, 3 tsk örtsalt och ca 1 dl solrosfrökärnor

Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt solrosfrön och havregryn. Rör om och låt stå i ca 5 minuter. Blanda i örtsalt och sist vetemjöl lite i taget. Arbeta väl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Arbeta degen igen och baka ut runda bullar, ca 20 st, som läggs på plåt. Låt bullarna jäsa utan bakduk i ca 15 min. Pensla den med uppvispat ägg blandat med örtsalt och strö solrosfrön över. Grädda bullarna i 250 g i 12-15 minuter.

söndag 18 januari 2009

Här börjar det

Vi tycker om att hänga tillsammans i köket, ja, antagligen spenderar vi mer tid där än i till exempel vardagsrummet. Ibland är vi duktiga matlagare, tar oss tid och energi och tänker på miljön och hälsan men nästan lika ofta köper vi pizza, chips och annat skräp. Men i alla fall, vi spenderar mycket tid i köket och då och då blir det bra och gott och ibland har vi tur och det ser det tillräckligt bra ut för att få fotas. Nåväl, förhoppningen är att vi här kan dela med oss av en del av allt det där.

En vis man sa en gång att det enda men behöver för att laga god mat är ett bra recept och en hyfsad förmåga att läsa innantill. Vi börjar där någonstans sen får vi se vart det här landar. Väl mött!