söndag 31 maj 2009

Till mamma och alla andra som vill impa med gott och snyggt bröd

Brödet är från Anna och Fanny Bergenströms bok kärlek, oliver och timjan, inte så ovanlig bok, ni skulle kunna ha den ni med, en väldigt välanvänd bok hos oss.

Originalrecpetet: Olivbröd från Provence

Till fyra smala bröd:
1 dl urkärnade svarta oliver
100-150 g valnötter
2 msk färsk rosmarin
1/2 pkt jäst (25g)
1 rågad tsk salt
1 msk honung
3 dl fingervarmt vatten
3 msk fin olivolja
6-7 dl vetemjöl + 1 dl mjöl till utbakningen
1-2 tsk grovt milt salt

Skiva eller hacka de svarta oliverna och grovhacka valnötterna. Hacka också färska blad av rosmarin. Ställ allt detta åt sidan. Smula ned jästen i en bunke och lägg i (den första mängden) salt och honung. Slå på lite av vattnet. Rör om till jästen är löst. Häll i resten av vattnet, oljan, oliverna, valnötterna, de hackade bladen och sist mjölet. Arbeta snabbt ihop den rätt lösa degen.

Strö ca 2 msk vetemjöl över degen, täck bunken med en handduk och jäs i ungefär 1 timma. Värm ugnen till 250 grader. Smörj en plåt eller lägg på ett bakplåtspapper. Strö ut 3 msk vetemjöl på bakbordet. Tippa försiktigt ut den jästa degen på det mjölade stället. Platta varsamt ut degen med en mjölad hand. Knåda inte! Skär bara (med en degskrapa eller vass kniv) degen i 4 smala och långa remsor. Flytta över bitarna på bakplåten. Forma till avlånga, mycket smala bröd och vrid gärna degbitarna lite som "spiraler". Pensla med vatten och strö över grovt salt och gärna hackad färsk rosmarin.

Grädda olivbröden dirket (utan jäsning) i 5 minuter, stäng av ugnen och låt bröden grädda färdigt i eftervärmen i ytterligare 10 -12 minuter. Låt sedan bröden svalna täckta av en handduk.

Eftersom jag inte äter nötter har jag aldrig testat med valnötter men det är säkert gott det med... Vi har testat på lite olika smaksättningar, bla. soltorkade tomater, oliver och rosmarin, vi har gjort flera gånger med pesto gjord på soltorkade tomater och gjort dem mycket mindre som kuvertbröd typ. Det kan också verka väldigt kladdigt men man behöver inte kladda ner sig så väldigt åtminstonde!

tisdag 26 maj 2009

Dagens lunch

Tanken är väl inte att göra reklam här men konditori Ritz i Trollhättan förtjänar all uppmärksamhet. Fokus ligger på bröd och bakverk men de gör också större mackor och sallader. Idag äter jag en god och rejäl räksallad inhandlad där, endast 48 spänn, lagom med dressing och lite bonuskräftstjärtar!

Photo Booth gör den inte riktigt rättvisa.

lördag 2 maj 2009

Frukostlyx

Jag har kommit in i bakningstagen igen. Fick boken om Saltå kvarn i födelsedagspresent vilket har inneburit lite inspiration. Jag har satt egen surdeg och fått ihop både det ena och andra här i köket de senaste veckorna och mer ska det bli!

För ett bra tag sedan var det en artikel i coops medlemstidning Mersmak ett recept på frukostbröd som jag sedan dess suktat efter att testa. Man blandar på kvällen, låter jäsa, gör bullar och ställer sen allt i kylen över natten. På morgonen är det "bara" att bränna på ugnen och grädda. Helglyx som innebär lite pill men det är helt klart värt det!

Jag knycker hela grejen från coops hemsida: http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=180&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=40314



"Frukostbröd



8 små bröd
Ugnstemperatur 275 - 225º
ca 12 timmar (11 timmar jäsning)



Ingredienser
4 dl ljummet vatten
8 dl vetemjöl special
1/5 pkt jäst, 10 g
3/4 msk flingsalt
4-5 isbitar


Dag 1: Blanda vatten, mjöl och jäst i en degblandare på låg hastighet i 10 minuter. Låt degen vila 5 minuter. Häll i salt och kör ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet. Täck bunken med plastfolie och låt vila i cirka 2 timmar. Degen ska jäsa till dubbel storlek.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela i åtta bitar. Vik in kanterna på degbitarna mot mitten och vänd bröden med skarven nedåt så att degen får en spänd yta. Formen är inte så noga, runda eller lite avlånga blir fint.

Lägg ett bakplåtspapper på en skärbräda eller en bricka och strö på lite mjöl. Lägg på degbitarna med skarven nedåt. Strö på lite mjöl, lägg en bakhandduk över och ställ i kylskåpet.

Dag 2:
Ta ut bröden ur kylskåpet. Värm ugnen till 275 grader. Placera en plåt i mitten och en längst ned. Sätt in bröden när ugnen är riktigt varm. Låt pappret med bröden glida över från brickan till den övre plåten i ugnen.

Lägg snabbt in några isbitar på den nedre plåten. Stäng luckan. Sänk värmen till 225 grader efter fem minuter. Vädra ut ångan genom att öppna luckan efter 5 minuter. Upprepa var 5e minut tills bröden är klara, vilket de är efter totalt cirka 20 minuter i ugnen. Låt svalna på galler utan bakduk."

Och så ett par tips, vill man ha sesamfrön på som jag tror det är på bilden så lägg på dem på kvällen, efter du penslat lite lätt med vatten. Jäs bullarna klart avskiljda från varandra. Det gjorde inte jag och hälften av degen blev en ihopgräddad platta som inte reste sig alls lika elegant som de som låg för sig själva.