Till matsäck blir det idag ett himla gott och riktigt snyggt brytbröd. Det passar upperligt bra till soppa, smakar mycket men tar inte över. Idag tar jag med mig färskost och skurna grönsaker till brödet. Receptet hittade jag i en bok om brödbakning som jag lånade för länge sedan på bibliotetket och kort därefter glömde av vad den hette.
100 g margarin/smör
2 1/2 dl mjölk
1 påse riven parmesan ost (eller riv lite mer än en halv dl själv)
1 tsk salt
1 ägg
2 dl grynblandning (finns att köpa färdig eller så blandar du själv)
ca 7 dl vetemjöl
pensling
1 uppvispat ägg
havssalt
sesamfrön
Smält margarinet, slå i mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Smula jästen i en bunke och blanda ut den med degspadet. Häll i ost, salt, ägg, gryn och vetemjöl tills degen släpper bunken.
Jäs 30 minuter under duk i bunken.
Smöra en rund bakform. Knåda degen smidig på mjölat bord. Rulla ut degen till en längd och dela den i 12-14 bitar, forma varje bit till en bulle och fyll formen med bullarna.
Jäs bullarna 20 minuter i formen och pensla sedan med ägg och strö på havssalt och semsamfrön.
Grädda i nedre halvan av ugnen 40 minuter i 200 grader och låt svalna på galler utan bakduk.
torsdag 27 augusti 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Och 40 gram jäst kan med fördel läggas till receptlistan!
SvaraRadera/Jossan