lördag 2 maj 2009

Frukostlyx

Jag har kommit in i bakningstagen igen. Fick boken om Saltå kvarn i födelsedagspresent vilket har inneburit lite inspiration. Jag har satt egen surdeg och fått ihop både det ena och andra här i köket de senaste veckorna och mer ska det bli!

För ett bra tag sedan var det en artikel i coops medlemstidning Mersmak ett recept på frukostbröd som jag sedan dess suktat efter att testa. Man blandar på kvällen, låter jäsa, gör bullar och ställer sen allt i kylen över natten. På morgonen är det "bara" att bränna på ugnen och grädda. Helglyx som innebär lite pill men det är helt klart värt det!

Jag knycker hela grejen från coops hemsida: http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=180&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=40314



"Frukostbröd



8 små bröd
Ugnstemperatur 275 - 225º
ca 12 timmar (11 timmar jäsning)



Ingredienser
4 dl ljummet vatten
8 dl vetemjöl special
1/5 pkt jäst, 10 g
3/4 msk flingsalt
4-5 isbitar


Dag 1: Blanda vatten, mjöl och jäst i en degblandare på låg hastighet i 10 minuter. Låt degen vila 5 minuter. Häll i salt och kör ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet. Täck bunken med plastfolie och låt vila i cirka 2 timmar. Degen ska jäsa till dubbel storlek.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela i åtta bitar. Vik in kanterna på degbitarna mot mitten och vänd bröden med skarven nedåt så att degen får en spänd yta. Formen är inte så noga, runda eller lite avlånga blir fint.

Lägg ett bakplåtspapper på en skärbräda eller en bricka och strö på lite mjöl. Lägg på degbitarna med skarven nedåt. Strö på lite mjöl, lägg en bakhandduk över och ställ i kylskåpet.

Dag 2:
Ta ut bröden ur kylskåpet. Värm ugnen till 275 grader. Placera en plåt i mitten och en längst ned. Sätt in bröden när ugnen är riktigt varm. Låt pappret med bröden glida över från brickan till den övre plåten i ugnen.

Lägg snabbt in några isbitar på den nedre plåten. Stäng luckan. Sänk värmen till 225 grader efter fem minuter. Vädra ut ångan genom att öppna luckan efter 5 minuter. Upprepa var 5e minut tills bröden är klara, vilket de är efter totalt cirka 20 minuter i ugnen. Låt svalna på galler utan bakduk."

Och så ett par tips, vill man ha sesamfrön på som jag tror det är på bilden så lägg på dem på kvällen, efter du penslat lite lätt med vatten. Jäs bullarna klart avskiljda från varandra. Det gjorde inte jag och hälften av degen blev en ihopgräddad platta som inte reste sig alls lika elegant som de som låg för sig själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar