söndag 31 maj 2009

Till mamma och alla andra som vill impa med gott och snyggt bröd

Brödet är från Anna och Fanny Bergenströms bok kärlek, oliver och timjan, inte så ovanlig bok, ni skulle kunna ha den ni med, en väldigt välanvänd bok hos oss.

Originalrecpetet: Olivbröd från Provence

Till fyra smala bröd:
1 dl urkärnade svarta oliver
100-150 g valnötter
2 msk färsk rosmarin
1/2 pkt jäst (25g)
1 rågad tsk salt
1 msk honung
3 dl fingervarmt vatten
3 msk fin olivolja
6-7 dl vetemjöl + 1 dl mjöl till utbakningen
1-2 tsk grovt milt salt

Skiva eller hacka de svarta oliverna och grovhacka valnötterna. Hacka också färska blad av rosmarin. Ställ allt detta åt sidan. Smula ned jästen i en bunke och lägg i (den första mängden) salt och honung. Slå på lite av vattnet. Rör om till jästen är löst. Häll i resten av vattnet, oljan, oliverna, valnötterna, de hackade bladen och sist mjölet. Arbeta snabbt ihop den rätt lösa degen.

Strö ca 2 msk vetemjöl över degen, täck bunken med en handduk och jäs i ungefär 1 timma. Värm ugnen till 250 grader. Smörj en plåt eller lägg på ett bakplåtspapper. Strö ut 3 msk vetemjöl på bakbordet. Tippa försiktigt ut den jästa degen på det mjölade stället. Platta varsamt ut degen med en mjölad hand. Knåda inte! Skär bara (med en degskrapa eller vass kniv) degen i 4 smala och långa remsor. Flytta över bitarna på bakplåten. Forma till avlånga, mycket smala bröd och vrid gärna degbitarna lite som "spiraler". Pensla med vatten och strö över grovt salt och gärna hackad färsk rosmarin.

Grädda olivbröden dirket (utan jäsning) i 5 minuter, stäng av ugnen och låt bröden grädda färdigt i eftervärmen i ytterligare 10 -12 minuter. Låt sedan bröden svalna täckta av en handduk.

Eftersom jag inte äter nötter har jag aldrig testat med valnötter men det är säkert gott det med... Vi har testat på lite olika smaksättningar, bla. soltorkade tomater, oliver och rosmarin, vi har gjort flera gånger med pesto gjord på soltorkade tomater och gjort dem mycket mindre som kuvertbröd typ. Det kan också verka väldigt kladdigt men man behöver inte kladda ner sig så väldigt åtminstonde!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar