torsdag 25 juni 2009

Midsommar, del 1


Jag var den lataste när det gäller maten, både på midsommarafton och på midsommardagen och därför passar det bra att jag börjar redovisa mina bedrifter små. På midsommarafton stod jag för halva förrätten (Västerbottenspaj) och jag måste säga att det blev riktigt lyckat! Jossan gjorde andra halvan (Svensk sushi/Potatisrulle) och även om potatisen inte stelnade så mycket som vi ville så blev det hemskt gott. Tillagning sker enligt följande och upplägget gjorde vi enligt bilden ovan!

Västerbottenpaj på Grundavis (från Buffé, juni-juli 2009)

För 10-12 personer

125 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
vatten, salt

Fyllning:
200 g västerbottensost
3 dl mjölk
1 /2 dl hackad persilja
1/2 dl hackad basilika
1/2 dl hackad gräslök
3 ägg

1. Hacka ihop smör, mjöl och 1 1/2 tsk salt, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och 3 msk vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Forma degen till en bulle på mjölad bänk. Låt vila minst 1 timme i kylskåp.
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Tryck ut degen i en smord pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel.
5. Grädda 15 minuter mitt i ugnen.
6 Riv osten grovt. Mixa mjölk och örter slätt med en stavmixer eller i en matberedare.
7. Tillsätt ägg och ost. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ytterligare ca 35 minuter, tills fyllningen stelnat. Hacka rödlök och lägg det och löjrom på pajen!

Jag gjorde det som minipajer i små pajformar. Riktigt nice!


Svensk sushi/Potatisrulle

För 10-12 personer

500 g mjölig potatis
200 g västerbottenost
1 dl cream fraiche
salt, peppar
sillbitar till servering

1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Riv osten.
2. Vispa potatisen till ett mos med elvisp. Rör i ost och crèam fraiche. Smaka av med ca 1 tsk salt och 3 krm peppar.
3. Forma 3 rullar i plastfolie, ca 3 cm tjocka. Rulla sedan in dem i aluminiumfolie och låt kallna i kyl.
4. Skär 1 1/2 cm tjocka skivor. Lägg på en sillbit i lagom storlek och servera! Naturligtvis kan man göra lite som man vill här, t.ex. använda olika sorters sill, lägga på en sked rom, en dillkvist eller lite klippt gräslök. Eller alltihop på samma gång!

Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar