söndag 30 augusti 2009

Kantarellpaj

Jag gjorde helt enkelt så att jag googlade på kantarellpaj och körde på första träffen för den lät god. Det blev DN:s kantarellpaj som var supergod redan som ny och varm, men nästan ännu godare en dag gammal och kall. Äggstanningen med färskost och kesella var en hit. DN verkar också ha bra svampsidor i allmänhet, ett litet tips!

Kantarellpaj

Portioner: 5-6 bitar
Tid: 75 minuter
Ingredienser:
Pajskal: 2 1/2 dl vetemjöl, 100 g smör och 2-3 msk kallt vatten

Fyllning: ca 400 g rensade kantareller (drygt 1 liter)
10 cm av det vita på en purjolök
1/2 tsk paprikapulver
salt och peppar

1 dl kesella, 10 proc fett
1 dl färskost (t ex Philadelphia)
2 ägg
1/2 tsk salt
1 krm kajennpeppar

några kvistar dill

Hacka ihop mjöl och kylskåpskallt smör i matberedare. Blanda i så mycket kallt vatten att degen går ihop till en boll. Platta till och lägg i en plastpåse i frysen en kort stund.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut pajdegen så den passar i en form, ca 25 cm i diameter. Ställ den kallt en stund.

Rensa kantarellerna och skär i bitar. Spara eventuellt 10–15 små svampar att steka hela till garnering. Hacka purjolöken. Stek kantarellerna i smör, blanda i den hackade purjolöken mot slutet. Smaka av med salt, peppar och paprika. Lägg svampen i pajen.

Stek sedan de sparade hela kantarellerna. Vispa ihop kesella, färskost och ägg till äggstanningen, krydda med salt och kajennpeppar. Ringla ut smeten över svampen så den täcker. Strö de hela kantarellerna ovanpå.

Grädda 30–35 minuter på nedre falsen i ugnen eller tills den fått fin färg. Strö dillblad över den färdiga pajen.

1 kommentar:

  1. Kantarellpaj är min favorit! Det receptet får man nog pröva på här i hemmet.
    Tack för att du delade med dig av det, hör av mig hur det smakade sen..
    Här är ett annat Kantarellpaj recept jag brukar laga.

    SvaraRadera