måndag 16 februari 2009

Rosmarinspäckad fläskkarré


Sportlovet inleddes på hemmaplan med vår klassiska devis, fin mat i fula kläder. I en längtan efter att laga kött i hel bit köptes det in en karré till bra pris. Då återstod frågan om vad jag skulle göra med den, något jag kunde tänkt på tidigare i processen. En liten snabb googling och sedan fanns det ganska knapphändiga receptet att börja jobba med.

Det blev tillsammans med potatis ruggit gott. Och hel köttbitstillagning kommer med all säkerhet förekomma i framtiden. För ett presentkort jag fick av farmor och farfar i studentpresent köpte jag en skeppshult gjutjärnsgryta, ett köp som visar sig bli bättre och bättre med tiden.

Ett tips: apelsinen i receptet bidrar säkert med smak men var inget vidare att äta när det var klart.

Det här receptet är halverat till 2 port och till det räckte grönsakerna alldeles perfekt men det blev kött över.

1 kg fläskkarré med ben eller en lite lättare bit utan ben för det ska ändå bort direkt.
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk olivolja
0.5 msk soja
2 timjankvistar (el torkad)
2 -3 rosmarinkvist
1 äpple, i bitar
1 morot, i bitar
1 gul lökar, i klyftor
0.5 apelsin, i klyftor
1 dl kycklingbuljong
1 msk maizenamjöl
salt och peppar

Blanda olivolja, soja och vitlök och lägg ner timjan. Skär bort benet från köttet och gör några hål rakt igenom köttet. Stick en av örtkvistarna (rosmarin) rakt igenom köttet.

Lägg smör i en ugnsfast gryta och bryn köttet runtom och lägg i äpple, morot, lök och apelsin. Salta och peppra. Slå på kycklingbuljongen och lägg på locket.

Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 50 min. Tag därefter ut grytan och plocka upp grönsakerna och lägg på ett serveringsfat. Skär upp köttet. Red av såsen med maizena och sila upp den i en såsskål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar