lördag 21 februari 2009

Broccolipasta


På Åhléns och i större mataffärer finns det ofta en hel del kokböcker, inte sällan är dom dessutom rätt billiga. Tyvärr också ganska dåliga. Men ibland hittar man en bok för en tjuga eller en femtiolapp som åtminstone innehåller ett par tre bra och genomförbara recept och en handfull andra som i bästa fall kan ge lite inspiration. En sådan liten kokbok är Pastaboken inhandlat på just Åhléns bokrea i höstas. Idag när det var dags för lunch använde jag ett recept ur den som utgångspunkt. Resultatet blev en lyckad, snabb och vegetarisk pastarätt, en mer eller mindre perfekt lunch:

Fusilli (till 2 personer)
1 tsk chiliflakes
1 msk olivolja
1 hackad gul lök
2 vitlöksklyftor
Några knippen färsk broccoli
1 dl grönskaksbuljong
1 msk persilja (gärna färsk men fryst fungerar fint)
Strimlad färsk basilika
Parmesanost
10-15 svarta oliver, urkärnade och skurna i halvor eller tredejdelar

1. Sätt på pastavattnet och försök som vanligt att synka färdigställandet av pastan med resten av rätten.
2. Hetta upp olivoljan i en panna och stek lök, vitlök och chiliflakes tills allt blivit mjukt och lite grötigt.
3. Lägg i broccolin och stek i 5 minuter.
4. Häll i buljongen och låt det hela koka under lock i 5 minuter eller tills broccolin fått önskad konsistens (hellre lite hård än svampig).
5. Häll av och skölj pastan och blanda ner "broccolisåsen".
6. Strö över svarta oliver, basilika och rikligt med parmesan och servera!

1 kommentar:

  1. Tusen tack J och G för en utsökt trerätters. Gott och mysigt som bare den:)
    Måste bara be er om att lägga upp chokladkopparna på er hemsida. Sååå gott var det. Kramar till er

    SvaraRadera