söndag 1 februari 2009

Ganska italienska köttbullar (att frysa eller äta dirket)


Det här receptet utgår lite ifrån det faktum att vi i det här hushållet inte äger någon mikrovågsugn, det måste vara ganska ovanligt nu för tiden men det ger upphov till viss uppfinningsrikedom som kan verka oförståelig för andra männsikor (t.ex. att man, om man har någorlunda framförhållning, kan ta upp bröd och sånt ur frysen en dag i förväg). Dom här köttbullarna fungerar utmärkt att frysa och själva upptiningen ska sen givetvis ske långsamt men finishen kan man lägga i gjutjärnspannan. På så sätt slipper man överdriven, och i praktiken dubbel och svart stekyta. Det yttersta av citronskalet (cest) och parmesan ger karaktär och god smak.

Ingredienser:

600 g färs, helst av lamm men blandfärs fungerar fint
1 ägg
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
3-4 skivor ljust bröd, kantskuret
1 dl mjöl eller grädde (eller en blandning, femtio-femtio)
1 msk tomat
1-2 msk riven parmesanost
peppar
salt

Tillvägagångssätt:

1. Riv och smula brödet efter förmåga och låt det ligga i mjölk eller grädde i några minuter. Smeten ska bli ganska fast, blir den inte det så fyll på med lite mer bröd (eller ströbröd).

2. Hacka den gula löken fint och stek den i ett par minuter så att den blir mjuk. Häll i löken i brödsmeten.

3. Lägg i resten av ingredienserna och blanda runt. Glöm inte att salta och peppra ordentligt!

4. Låt smeten stå i kylen i ca. 20 minuter.

5. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Blöt händerna lite och rulla ganska stora köttbullar, lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper. Peppra lite extra över köttbullarna.

7. Kör köttbullarna i ugnen ca femton minuter, de kommer att bli mer eller mindre klara inuti men kommer att sakna stekyta (men det är meningen).

8. Låt de köttbullar du tänkt frysa svalna på en tallrik. De du tänkt äta direkt steker du lite i en gjutjärnspanna tills de fått fin färg.

Ät tillsammans med pasta och tomatsås eller vanlig ketchup.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar