lördag 31 januari 2009

Medelhavet

Man behöver verkligen Medelhavet och tanken på det och dess mattraditioner nu i skiftet mellan januari och februari. Och givetvis behöver man också rejält med rödvin och lämpliga tilltugg. Tapas och sånt kan man variera och fantisera ihop i oändlighet, ikväll gjorde vi såhär:

(Läs gärna Niklas Wahllöfs tv-krönika om "Solens mat" för allmän medelhavsinspiration)

Chorizo- och svampspett:

Enklare än såhär blir det knappast: Skär chorizo eller annan liknande kryddig korv i lagom stora bitar. Gör likadant med med färska champinjoner och om man vill också med till exempel paprika. Lägg i allt i en het stekpanna och stek och blanda runt tills allt fått fin färg och champinjonerna blivit lite mjuka. Trä upp allting på grillspett och ät medan det är hyfsat varmt.

Bruschetta med tomat:

1. Ställ ugnen på 200 grader.

2. Häll några matskedar olivolja på ett fat. Pressa i en eller två vitlöksklyftor, strö över flingsalt, peppara med lite svartpeppar och blanda runt lite.

3. Skär lantbröd eller något annat gott vitt bröd i skivor (och dela upp det i mindre bitar om det känns trevligare). Vänd brödet i vitlöksoljan, lägg på en plåt och rosta i ugnen i ungefär tio minuter men håll koll så att bördet inte bränns.

4. Skär tomatskivor och lägg på Bruschettan, strö över persilja och salta lite extra innan servering.

Vi åt fetaost och svarta oliver också. Man kan köpa en finfin kombinationen av dessa i god olja i tråg på Coop eller ICA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar