måndag 19 januari 2009

Solrosfröbröd

Dagens middag ska snabbt glömmas av, jag tänker på de här istället. De har fått hedersplatsen på bloggen och du kan beskåda dem här till höger. Örtsaltet blandat med ägg som man penslar dem med är som guld att styka över och jag skulle kalla dem för mycket lättbakade. Jag har testat att baka en del bröd med gryn i, det blir en väldigt saftig och matig effekt. En annan gång kommer receptet på ett grymt "brytbörd med parmesanost", det bygger på grynblanding och är både snyggt och gott!

De här bullarna kommer ur boken "Rosendals trädgårdscafé" av främst Monica Ahlberg. Hittade den i normalt format på åhléns minibokrea i höstas, ett kap som väcker idéer och har lite av varje.

A: våra caféplaner bör definitivt inkludera dessa! :)

Solrosfröbröd, ca 20 st.

7 dl vatten
50 g jäst
3 dl solrosfrökärnor
6 dl havregryn
2 tsk örtsalt
ca 1 1/2 l vetemjöl

till pensling: 1 ägg, 3 tsk örtsalt och ca 1 dl solrosfrökärnor

Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt solrosfrön och havregryn. Rör om och låt stå i ca 5 minuter. Blanda i örtsalt och sist vetemjöl lite i taget. Arbeta väl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Arbeta degen igen och baka ut runda bullar, ca 20 st, som läggs på plåt. Låt bullarna jäsa utan bakduk i ca 15 min. Pensla den med uppvispat ägg blandat med örtsalt och strö solrosfrön över. Grädda bullarna i 250 g i 12-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar