söndag 25 januari 2009

Pizzapaj


Den här lyckade korsbefruktningen mellan pizza och paj heter egentligen schiacciata siciliana men min italienska är på tok för ringrostig för att jag ska kunna göra uttalet rättvisa. Hur som helst, fyllningen kan (och ska) man givetvis variera och laborera med friskt men det här är ett ganska italienskt grundrecept, stulen ur en helt okej bok av Clare Furguson. Det tar lite tid (drygt 2 timmar) att laga pizzapajen så se till att ha tid och tålamod!

Under jäsningen rekommenderar jag bandy-VM-final och under tillagningen David Sandströms gamla skiva "Om det inte händer nåt innan i morgon kommer jag", den säljs inte längre men finns på spotify.

Till 4-6 personer

Deg:
8,5 dl vetemjöl special
2 msk socker
1 1/2 tsk salt
1 tsk torrjäst
3 dl ljummet vatten
1 ägg
2 msk olivolja

Fyllning:
150 g mozzarella, skivad
50 g sardeller
4 skivor prosciutto eller annan italiensk skinka
2 rödlökar i tunna skivor (blancherade och avrunna)
8 soltorkade tomater, hackade
16 gröna eller svarta oliver
1 tsk smulad torkad chili
1 msk olivolja
2 tsk svartpeppar
1 tsk torkad oregano

Tillvägagångssätt:

1. Blanda mjöl, socker, salt och jäst. Om man vill kan man göra det i en matberedare så blir det riktigt gjort.

2. Blanda och vispa ihop vatten, ägg och olja. Häll ner det i mjölblandningen under omrörning. Var beredd på att degen snart formas till en rätt så kladdig klump. Häll ut degen på ett rejält mjölat bakbord och knåda en stund tills degen är fin och smidig.

3. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. Ta sedan upp den och dela den i två delar. Kavla, platta och dra tills varje del är någorlunda runt och ca. 30 cm i diameter.

4. Sträck ut den en delen något mer och lägg den på en bakplåt. Strö över ost, sardeller, prosciutto, lök, tomater, oliver och chili. Droppa lite vatten över anrättningen, speciellt i kanterna.

5. Lägg på den andra degplattan och nagga med hjälp av en gaffel ihop kanterna på över- och underdel. Droppa mer vatten ovanpå degen. Ringla olja över och strö över salt, peppar och oregano. Ställ degen att jäsa ännu en timma tills degen har nästan dubbel storlek.

6. Grädda i 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 225 grader och grädda ytterligare 25-30 minuter tills pajpizzan är frasig och fin i färgen.

7. Ät den i tårtbitar eller fyrkanter, gärna hyfsat varm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar