Just det här receptet är från Anna och Fanny Bergenströms bok "Kärlek, oliver och timjan", men jag har sett liknande recept på andra ställen och man får väl tycka att det är ett recept med utbytbara ingredienser, idag hade jag dinkelgryn och torkade bananer i.
Till 400 g müsli:
5 dl havregryn5 dl rågflingor
100 g mandel eller valnötter
2 dl solrosfrön
1 dl kokosflingor
(1 dl hela linfrön)
1 dl råsocker
2 dl vatten
5 msk neutral matolja (inte olivolja)
2 - 3 dl mjuka russin
Hacka mandel eller valnötter grovt. Lägg hacket i en rymlig bunke tillsammans med rågflingor, havregryn, solroskärnor, kokosflingor samt ev linfrö. Vänta med russinen tills efter ugnen. Rör runt. Vänd ned råsockret och rör om igen.
Värm ugnen till 200 grader. Blanda vatten och olja och stänk det över blandingen i bunken. Krama lite lätt med handen så att fukten tränger in. Bred sedan in ut det hela i en lätt smord stor långpanna.
Sätt in långpannan i ugnens mittläge i 20 - 30 minuter. Passa müslin noga under tiden. Ta ut långpannan minst tre gånger och rör om så att müslin blir jämt rostad. Låt det kallna på, blanda ned russinen och lägg müslin i en tät rymlig burk.
Jag tycker att receptet är lite väl kladdigt och diskkrävande att göra som i anvisningen. Jag brukar blanda direkt i långpannan och hälla på vatten och olja typ samtidigt, sen är det bara att röra om så allt blir kladdigt, jag har inte märkt någon större skillnad i resultat. Idag tror att jag idag fick till en hyfsat ekologisk müsli till och med. Ekologiska havregryn, dinkelgryn, russin, linfrön, solrosfrön och till stor del ekologiskt råsocker. Inte så illa.
OJ, låter hur gott som helst. Detta ska jag absolut testa.
SvaraRadera