måndag 19 januari 2009

Leilas foccacia

Foccacia är en lite mer avancerad macka kan man säga. Den går att variera på en massa sätt och och givetvis ska man dricka ett rejält glas rödvin till. Ju mer fyllning, desto matigare foccacia. Och snåla inte med olivoljan. Den är själva grejen nästan. Receptet nedan kommer ursprungligen från Leila Lindholms bakbok. Det blev ingen bra bild på dom färdiga bröden igår så ni får nöja er med en bild lika stulen som receptet.

Grundrecept:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
3 msk honung
1 msk flingsalt
0,5 dl olivolja
7-8 dl vetemjöl

Olivolja och flingsalt till plåten och på bröden innan gräddning.

Fyllning: Sånt som är gott och som blir gott i ugn typ skinka, plommontomater, oliver, fetaost, rödlök.

Gör såhär:
1. Vispa ut jästen med vatten, honung, olivolja och salt i en bunke.
2. Blanda i mjöl tills degen blivit fin.
3. Låt jäsa under bakduk 35 minuter.
4. Dela upp degen i två, fyra eller åtta delar beroende på hur stora bröd man vill göra. Gör man åtta stycken blir dom som något större vanliga mackor. Forma delarna till runda, platta bröd, ca. två centimeter.
5. Lägg bröden på en plåt preparerad med olivolja och flingsalt och låt jäsa 30 minuter.
6. Sätt fingrarna i bröden så att det blir en massa hål och stoppa ner fyllningen.
7. Grädda i mitten av ugnen i 220 grader i tio minuter tills bröden fått fin färg.

2 kommentarer:

  1. Lova ett inlägg till helgen=) ???
    Är inne på denna bloggen flera ggr om dagen för inspiration ju, hihi.

    SvaraRadera
  2. Det får finnas ett visst mått av tålamod när det gäller den här bloggen :) Just efter helger kan vara ett mycket bra tillfälle att titta in, då är sannolikheten högst att vi hunnit med något "inspirerande". Sen är vi ju dessutom inne i en introduktionsfas...

    SvaraRadera