lördag 21 februari 2009

Broccolipasta


På Åhléns och i större mataffärer finns det ofta en hel del kokböcker, inte sällan är dom dessutom rätt billiga. Tyvärr också ganska dåliga. Men ibland hittar man en bok för en tjuga eller en femtiolapp som åtminstone innehåller ett par tre bra och genomförbara recept och en handfull andra som i bästa fall kan ge lite inspiration. En sådan liten kokbok är Pastaboken inhandlat på just Åhléns bokrea i höstas. Idag när det var dags för lunch använde jag ett recept ur den som utgångspunkt. Resultatet blev en lyckad, snabb och vegetarisk pastarätt, en mer eller mindre perfekt lunch:

Fusilli (till 2 personer)
1 tsk chiliflakes
1 msk olivolja
1 hackad gul lök
2 vitlöksklyftor
Några knippen färsk broccoli
1 dl grönskaksbuljong
1 msk persilja (gärna färsk men fryst fungerar fint)
Strimlad färsk basilika
Parmesanost
10-15 svarta oliver, urkärnade och skurna i halvor eller tredejdelar

1. Sätt på pastavattnet och försök som vanligt att synka färdigställandet av pastan med resten av rätten.
2. Hetta upp olivoljan i en panna och stek lök, vitlök och chiliflakes tills allt blivit mjukt och lite grötigt.
3. Lägg i broccolin och stek i 5 minuter.
4. Häll i buljongen och låt det hela koka under lock i 5 minuter eller tills broccolin fått önskad konsistens (hellre lite hård än svampig).
5. Häll av och skölj pastan och blanda ner "broccolisåsen".
6. Strö över svarta oliver, basilika och rikligt med parmesan och servera!

tisdag 17 februari 2009

Oliv- och fetamuffins

Det här receptet florerade på lärarprogrammet när jag läste i Linköping och jag tror att dessa muffins dök upp första gången på någon slags utflykt och just så fungerar de som bäst. I morgon ska vi ut på skidutflykt utan skidor och då tar vi med oss muffins gjorda på följande recept:

100 g fetaost, mosad i småbitar
1 dl hackade svarta oliver
2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
4 ägg
1/2 dl rapsolja
2 dl naturell yoghurt

1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Blanda fetaost, oliver, mjöl salt och bakpulver i en skål
3. Blanda ägg, rapsolja och yoghurt i en annan skål
4. Rör ner äggblandningen i mjölblandningen och klicka i muffinsformar
5. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter.

måndag 16 februari 2009

Rosmarinspäckad fläskkarré


Sportlovet inleddes på hemmaplan med vår klassiska devis, fin mat i fula kläder. I en längtan efter att laga kött i hel bit köptes det in en karré till bra pris. Då återstod frågan om vad jag skulle göra med den, något jag kunde tänkt på tidigare i processen. En liten snabb googling och sedan fanns det ganska knapphändiga receptet att börja jobba med.

Det blev tillsammans med potatis ruggit gott. Och hel köttbitstillagning kommer med all säkerhet förekomma i framtiden. För ett presentkort jag fick av farmor och farfar i studentpresent köpte jag en skeppshult gjutjärnsgryta, ett köp som visar sig bli bättre och bättre med tiden.

Ett tips: apelsinen i receptet bidrar säkert med smak men var inget vidare att äta när det var klart.

Det här receptet är halverat till 2 port och till det räckte grönsakerna alldeles perfekt men det blev kött över.

1 kg fläskkarré med ben eller en lite lättare bit utan ben för det ska ändå bort direkt.
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk olivolja
0.5 msk soja
2 timjankvistar (el torkad)
2 -3 rosmarinkvist
1 äpple, i bitar
1 morot, i bitar
1 gul lökar, i klyftor
0.5 apelsin, i klyftor
1 dl kycklingbuljong
1 msk maizenamjöl
salt och peppar

Blanda olivolja, soja och vitlök och lägg ner timjan. Skär bort benet från köttet och gör några hål rakt igenom köttet. Stick en av örtkvistarna (rosmarin) rakt igenom köttet.

Lägg smör i en ugnsfast gryta och bryn köttet runtom och lägg i äpple, morot, lök och apelsin. Salta och peppra. Slå på kycklingbuljongen och lägg på locket.

Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 50 min. Tag därefter ut grytan och plocka upp grönsakerna och lägg på ett serveringsfat. Skär upp köttet. Red av såsen med maizena och sila upp den i en såsskål.

lördag 7 februari 2009

Nya italienska biffar och blåbärspaj

Dagens middag var en rikigt seguttänkt måltid, det slutade med en lyckoträff på arla och "dagens snabba". Nu låter det ganska mycket som George köttbullar i föregående inlägg men nu när det biff som gäller. Italienska biffar som mest är pannbiff med rivet citronskal och en medelhavssås med soltorkade tomater och salvia. Receptet levde upp till sitt löfte om att vara snabbt lagat men hade också en liten känsla av helglyx.

Till efterrätt blev det en blåbärspaj ala Leila. Den blev inget vidare snygg så det blev ingen bild men på grund av sin orginalitet får den en plats här. Bara man inte förväntar sig vanlig blåbärspaj så var det här supernice! Citron och kokos ger god smak.

Jag gjorde en halv sats för att det inte skulle bli så himla mycket paj.

1 paket frysta blåbär, vårt var på 225 gram.
1 dl strösocker
1 msk majsstärkelse
rivet skal av 1 citron

125 g kylskåpskallt smör
3/4 dl kokos
3/4 dl råsocker
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl havregryn

Blanda blåbär med socker, majsstärklese och citronskalet. Sprid ut blåbären i en ungsform.

Tärna smöret och smula ihop det med råsocker, kokos och vetemjöl. Blanda sist i havregryn försiktigt så att de inte går sönder. Klutta ut över blåbären och grädda i 200 grader i 30 min minst.

söndag 1 februari 2009

Ganska italienska köttbullar (att frysa eller äta dirket)


Det här receptet utgår lite ifrån det faktum att vi i det här hushållet inte äger någon mikrovågsugn, det måste vara ganska ovanligt nu för tiden men det ger upphov till viss uppfinningsrikedom som kan verka oförståelig för andra männsikor (t.ex. att man, om man har någorlunda framförhållning, kan ta upp bröd och sånt ur frysen en dag i förväg). Dom här köttbullarna fungerar utmärkt att frysa och själva upptiningen ska sen givetvis ske långsamt men finishen kan man lägga i gjutjärnspannan. På så sätt slipper man överdriven, och i praktiken dubbel och svart stekyta. Det yttersta av citronskalet (cest) och parmesan ger karaktär och god smak.

Ingredienser:

600 g färs, helst av lamm men blandfärs fungerar fint
1 ägg
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
3-4 skivor ljust bröd, kantskuret
1 dl mjöl eller grädde (eller en blandning, femtio-femtio)
1 msk tomat
1-2 msk riven parmesanost
peppar
salt

Tillvägagångssätt:

1. Riv och smula brödet efter förmåga och låt det ligga i mjölk eller grädde i några minuter. Smeten ska bli ganska fast, blir den inte det så fyll på med lite mer bröd (eller ströbröd).

2. Hacka den gula löken fint och stek den i ett par minuter så att den blir mjuk. Häll i löken i brödsmeten.

3. Lägg i resten av ingredienserna och blanda runt. Glöm inte att salta och peppra ordentligt!

4. Låt smeten stå i kylen i ca. 20 minuter.

5. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Blöt händerna lite och rulla ganska stora köttbullar, lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper. Peppra lite extra över köttbullarna.

7. Kör köttbullarna i ugnen ca femton minuter, de kommer att bli mer eller mindre klara inuti men kommer att sakna stekyta (men det är meningen).

8. Låt de köttbullar du tänkt frysa svalna på en tallrik. De du tänkt äta direkt steker du lite i en gjutjärnspanna tills de fått fin färg.

Ät tillsammans med pasta och tomatsås eller vanlig ketchup.