måndag 26 januari 2009

Husets chokladtårta

Mamma mailade ett recept på en trevlig fransk chokladtårta (som för övrigt inte har någonting med bilden att göra). Enligt henne lär jag en gång beskrivit denna som "den där tårtan som inte är riktigt bakad" och det hade jag antagligen rätt i. Receptet kommer från Alsters herrgård (Gustaf Frödings minnesgård utanför Karlstad) och var publicerat i en tidning någon gång i början av 90-talet:

Husets chokladtårta
ca 12 bitar
200 gr mörk blockchoklad
200 gr smör eller margarin
4 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
till formen: smör eller margarin

Smält blockchokladen och matfettet. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjöl, bakpulver samt choklad och matfett.

Häll smeten i en smord form,helst med löstagbar kant.

Grädda kakan i exakt 12 minuter i 225 graders ugnsvärme. Låt den vila till nästa dag. Stjälp upp tårtan som ska vara krämig inuti och servera med exotiska frukter (kan uteslutas) och vispad grädde. Extra gott blir det med en glasyr ovanpå. Den räddar dessutom utseendet på tårtan om man klantat till det vid uppstjälpningen.

Glasyr:
150 gr blockchoklad
1 dl grädde
25 gr smör eller margarin.

Detta kokas ihop lite (bränns lätt vid så se upp!). Låt den svalna innan den bres över kakan annars sjunker den ner i den.

Det finns ett villkor med den här tårtan, den gäst som ber om "mer kladdkaka" eller "vill ha receptet på den där goa kladdkakan" bör frysas ut under evärderlig tid.

Hälsningar Mamma

1 kommentar:

  1. Fy sjutton vad glad jag blir. Här har man levt utan dator en vecka. Så kommer jag in på denna sida med massor av nya, bra och goda inlägg. Tycker mycket om ert gemensamma projekt;)
    Kramar A

    SvaraRadera